U bevindt zich hier: Home Bijzondere Activiteiten Dag van het Taaie Ongerief

Dag van het Taaie ongerief, 2003

Job Cohen vertelt over zijn (betrekkelijke) kledingleed. (Foto Gerlinde de Geus) Job Cohen vertelt over zijn (betrekkelijke) kledingleed. (Foto Gerlinde de Geus)

Na het overdonderende succes van de Dag van de Zwembadpas, was het op zaterdagmiddag 31 augustus 2002 toch even knijpen voor de organisatoren van de Dag van het Taaie Ongerief: zouden we eindelijk door de mand vallen? Ter opening van de gelijknamige tentoonstelling in ons museum, even verderop, waren ook in en achter de Theo Thijssenschool in de Anjeliersstraat de “textiele jeugdtrauma’s” het thema.En voorwaar: opnieuw liep het storm. De klaslokalen en de speelplaats konden de enthousiaste bezoekers nauwelijks bergen. En er kon weer veel gelachen worden. Bijvoorbeeld om de kledingmisere van burgemeester Job Cohen, of die van oud-burgemeester Ed van Thijn. Cohen bekende nauwelijks kledingellende te hebben gekend, maar Van Thijn herinnerde zich nog die open gulp. En Simon Vinkenoog stond bij de Steun in de rij voor “wollen kousen met een groen randje, er speciaal ingeweven om te laten zien dat je ze van de bedeling had”. Voorts waren er heerlijke bijdragen van Elsbeth Etty (die Het taaie ongerief maar een akelig kleinburgerlijk boek vond), Karel Eykman, Lisette Lewin, Hans Vervoort, Guus Luijters en vele anderen, aan elkaar gepraat door een onvermoeibaar geestdriftige presentator Jan Meng. 

CITAAT VAN DE MAAND

"Jarenlang heb ik het stilgehouden, de jongen uit het oliewinkeltje. () Zijn moeder was een ongetrouwde juffrouw, maar hij had een erg aardige oom, die dikwijlss avonds in het kamertje achterhet oliewinkeltje kwam zitten. En dan dronken ze een glaasje pons of zo, en hij, Ferdinand, kreeg ook een glaasje, met een beetje veel water er bij.  ()
Na een ruzieavond is de oom weggebleven, en toen kwam er een nette kommensaal, die aanspreker was. Het was in de influenzatijd* en de aanspreker verdiende grof geld.

 (De jongen uit het oliewinkeltjes, in: De Nieuwe School juli 1910, herdrukt de bundel Egeltje, 1929.) 

*Thijssen bedoelt waarschijnlijk de griepepidemie in de winter van 1889-1890.

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie