U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws

Nieuws

13 september 2023

Feest! 7 Oktober het Kees de Jongen festival

in Nieuws

 2023 is een bijzonder mooi jaar! Niet alleen verscheen toen het boek Kees de jongen een eeuw geleden, maar is het ook 80 jaar geleden dat Theo Thijssen stief. Genoeg reden om een feest te geven. Dit wordt 7 oktober gedaan in de OBA Oosterdok, van 14:00 tot 17:00. 

Op dit festival is er een multimediale dwarsdoorsnede uit Theo Thijssens 100-jarige roman Kees de jongen. Fragmenten van een toneelstuk, film, muziektheater, rockopera, liederen en een beeldroman, toegelicht door enkelen van de makers. Dit theatrale deel wordt doorsneden door een heuse pub-quiz, die geleid zal worden door het bestuur. 

Kosten zijn €5. 

13 september 2023

Lezingen op zondagmiddag

in Nieuws

Vanaf het najaar van 2023 organiseren we in ons museum op zondagmiddagen een aantal lezingen over Kees de jongen, Theo Thijssen en verwante onderwerpen.  De lezingen beginnen om 15:00 en duren ongeveer een uur. Na afloop bieden we u een drankje aan. 

Zondag 17 september:  De Theo Thijssen kenner Peter-Paul de Baar over Het Amsterdam van Theo Thijssen.

 

Zondag 12 november: Peter-Paul de Baar over zijn Thijssen-biografie.

 

Zondag 10 december: Jacques Dane, hoofd collecties van het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht, over W.G. van de Hulst (1879-1963), de Theo Thijssen van het protestantse volksdeel.

 

Reserveren is noodzakelijk: per email (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of telefonisch (020-420 71 19). Entree: € 7,50; voor Vrienden van Theo Thijssen (op vertoon van uw ‘Zwembadpas’) gratis.

25 juli 2023

Zomervakantie van start

in Nieuws

De kluisjes zijn uitgeruimd, de boeken weer ingeleverd en de tassen weer in een kast opgeborgen voor weer een zestal weken: de zomervakantie is van start! Maar bij het Theo Thijssen Museum is er geen vakantie: kom daarom lekker langs om meer te leren over Kees de Jongen 100 jaar, volg een prikkelende rondleiding of kom een stuk lezen. 

11 juli 2023

Audiotour: Wandelen met Kees Bakels

in Nieuws

De virtuele wandeling die wij aanbieden voert langs 18 'Kees-plekken' in de binnenstad en Oud-West. In het museum is voor €7,50 de routefolder te koop, die u via een QR-code toegang geeft tot door dr. Dennis Bos ingesproken teksten (plus historische foto’s) met betrekking tot die locaties en wat Kees daar beleefde.

11 juli 2023

Wandelen met gids door de Jordaan en Oost

in Nieuws

Gedurende de maanden juli en augustus worden er natuurlijk ook weer wandelingen aangeboden door het Theo Thijssen museum. De standaardwandelingen zijn op zondag en een enkele keer op woensdag. Het thema kan per wandeling verschillen, maar er is altijd wel een relatie met het werk van Theo Thijssen. De prijs voor een rondwandeling is 10 euro inclusief de toegang tot het museum. Vrienden van het museum en kinderen tot 12 jaar betalen 5 euro.

 

Aanmelden kan door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Het is ook mogelijk om een wandeling op een andere dag dan de zondag (of woensdag) aan te vragen indien het gaat om een groep van minimaal 5  personen (of minder, maar dan wordt het groepstarief van 50 euro betaald ).

De meeste wandelingen starten bij het museum, na een inleiding op de wandeling binnen het museum. Een enkele wandeling start bij het monument van Thijssen op de Lindengracht. U krijgt alle benodigde informatie nadat u zich heeft aangemeld.

Alle wandelingen starten om 13:00 en duren ongeveer anderhalf uur.

Overzicht rondwandelingen

 

zondag 16 juli

‘De Rode Jordaan’

gids: Dennis Bos

 

zondag 23 juli

'Het Jordaan van Theo Thijssen'

gids: Peter-Paul de Baar

 

zondag 30 juli

‘De Jordaan van Theo Thijssen’

gids: Hans Huijboom

 

zondag 6 augustus

 ‘De Jordaan van Theo Thijssen’

gids: Rob de Klerk

 

zondag 13 augustus 

‘De Rode Jordaan’

gids: Dennis Bos

 

zondag 20 augustus ** Deze wandeling begint in Oost. Vanwege de omvang worden bepaalde onderdelen daarom met het openbaar vervoer gedaan, gelieve ook een OV-kaart of ander betaalmiddel mee te nemen. 

'Amsterdam Oost, herdenking tachtigste sterfjaar van Thijssen (1879-1943)

gids: Peter-Paul de Baar 

startpunt: Muiderpoort

eindpunt: De Nieuwe Ooster.

 

 

 
02 mei 2023

Tentoonstelling: 100 jaar Kees de jongen

in Nieuws

Burgemeester opende zaterdag 13 mei tentoonstelling

In juni 1923 lag voor het eerst Kees de jongen in de Nederlandse boekwinkels. Deze roman van Theo Thijssen, over alles wat er omging in het hoofd van een twaalfjarige Jordanese schoenmakerszoon omstreeks 1890, zou een blijvertje blijken. En in de eeuw tijd sindsdien inspireerde het boek  steeds weer volgende generaties schrijvers, maar ook film- en theatermakers, musici en beeldende kunstenaars.
Reden genoeg voor een zeer afwisselende expositie 100 jaar Kees de jongen in het Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16 in Amsterdam. Ze wordt op zaterdag 13 mei 2023, 15.30 uur geopend door Amsterdams burgemeester Femke Halsema. Iedereen is daarbij welkom.

In de tentoonstelling wordt uitgebreid ingegaan op de lange ontstaansgeschiedenis en het hoofdthema van de roman (de macht der fantasie), de autobiografische aspecten, het Amsterdamse decor, het schoolleven en de sociale omstandigheden van toen, de waardering door de decennia heen en de bewerkingen en invloed van het boek.

In een speciale Luisterhoek kan worden geluisterd naar fragmenten, digitaal voorgelezen door Jan Meng. Er komt ook een Kees-audiotour door de Jordaan en naaste omgeving.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig rijk geïllustreerd boekje, waarin diverse aspecten uitvoeriger worden uitgelicht.

 

Andere activiteiten

In het najaar komt er een serie lezingen over allerlei aspecten van Kees de jongen en de invloed van het boek op schrijvers van nu.

Op 7 oktober presenteren we in de Centrale Openbare Bibliotheek op de Oosterdokskade een heus Kees de jongen-Festival. Daar laten we dan fragmenten zien en horen van omwerkingen van het boek voor toneel, muziektheater, liederen, beeldroman, enzovoort.  Doorsneden met een heuse Kees de jongen-quiz.

Op of rond die datum verschijnt ook de langverbeide biografie van Theo Thijssen.

Een heerlijk maar helaas nog wat onzeker project is een muurschildering van Kees (de legendarische ‘zwembadpas’ beoefenend), ergens in de Jordaan. Het ontwerp is er al, getekend door de beroemde striptekenaar Dick Matena. Het museum heeft al enkele muren in het vizier, maar er moeten helaas nog wat financiële en vooral bureaucratische hobbels worden genomen… 

04 november 2022

Wandelingen vanuit het Theo Thijssen Museum

in Nieuws

Het Theo Thijssen Museum biedt op verzoek, bij een minimumaantal van 4 personen,  gegidste wandelingen aan.

De mogelijke thema’s zijn:

 • 'De Jordaan van Theo Thijssen'. 
 • 'Met Theo Thijssen door Oud-West'. 
 • ‘Literatuur in de Jordaan, de Jordaan in de literatuur’ (Startpunt Thijssen Standbeeld).

De prijs voor de wandeling is 10 euro per persoon, inclusief toegang tot het museum. Voor vrienden van het museum en kinderen tot 12 jaar is de prijs 5 euro.

 Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

24 november 2022

Eerste Liefde: Kees en Rosa

in Nieuws

Het was een prachtige bijeenkomst in de Theo Thijssenschool op 10 april: De eerste liefde van Kees en Rosa intensief herbeleefd. Met Khadija Arib als  sprankelende dagvoorzitter, met Geert Mak als inspirerende inleider van personages en boek en met  uiterst bevlogen voorlezers  Hans Dagelet, Job Cohen, Jenny Arean, Micha Hamel, Annet Schaap, Aicha Marghadi, Suzanne Voets en Rik Thijssen.

Een uitgebreid verslag van de bijeenkomst is overbodig. Het hele festival kan worden teruggekeken via: https://youtu.be/uzqTG0mo4vI

Om toch nog even de sfeer te proeven geven we wel een samenvatting in de vorm van foto’s van de ‘cast’ in actie.

25 november 2022

Lopende tentoonstelling ‘Lastpakken voor de klas’ uitgebreid met de aandacht voor de erestrijd van Paula van Manen

in Nieuws

Voor ons een primeur: het Theo Thijssen Museum breekt een bestaande wisseltentoonstelling open!

MBO-docent Paula van Manen krijgt een ereplaatsje in onze expositie Lastpakken voor de klas, over kritische leerkrachten die in aanvaring kwamen met hun ‘bovengestelden’. Van Manen schreef een – ondanks haar begrip voor de mooie intenties – hilarisch-ontluisterend boek over de praktijk van het op haar Nijmeegse werkplek overhaast ingevoerde ‘gepersonaliseerd onderwijs’ – en werd  prompt ontslagen. Alle druk trotserend, bestreed zij haar ontslag tot aan de Hoge Raad. Met succes, zo bleek op 7 oktober.

“Paula van Manen is een dappere krijger”, schreef columnist Aleid Truijens in de Volkskrant. En zo is het maar net!

Het aan haar gewijde nieuwe expositie-onderdeel is op vrijdag 11 november onthuld door Paula van Manen zelf, in het Theo Thijssen Museum, Eerste Leliedwarsstraat 16 Amsterdam.

De tentoonstelling: Lastpakken voor de klas

Een goede leerkracht slikt niet alles voor zoete koek. Theo Thijssen ontmaskerde graag “pedagogische kwakzalverij” en vocht voor zijn professionele autonomie. Maar hij kwam ermee weg: ontslagen of veroordeeld werd hij nooit. Andere onderwijzers hadden meer pech: zij kwamen hard in botsing met Het Gezag. Omdat ze wilden meebeslissen. Omdat ze het schoolhoofd niet eerbiedig genoeg groetten. Omdat ze als getrouwde vrouw tóch wilden blijven lesgeven. Omdat ze ongehuwd samenwoonden. Omdat ze “staatsgevaarlijk” werden geacht. Omdat ze zich iets te duidelijk uitspraken voor ontwapening. Of omdat hun onderwijsideeën wat ál te buitenissig gevonden werden.

Een aantal van die lastpakken uit de eerste helft van de 20ste eeuw belichten we in deze tentoonstelling en in de begeleidende brochure. Twee notoire lastpakken waren bijvoorbeeld de schoolmeesters Taeko Edelman en Maarten

Barendregt. Allebei werden ze in 1906 ontslagen wegens ‘wederspannigheid’ tegen hun

schoolhoofden. De aanleidingen waren zoals zo vaak pietluttig. Edelman zou, voorbij fietsend, zijn chef op straat niet gegroet hebben. Barendregt hield zijn leerlingen in het speelkwartier binnen, wegens rotweer. Maar zijn hoofd vond dat alleen hij mocht bepalen wanneer het weer te slecht was. Dat wees meteen op het echte probleem: volgens de toenmalige Onderwijswet waren schoolhoofden bijna almachtig. Bij conflicten kregen zij bijna steeds gelijk van hogerhand; gewone onderwijzers waren vrijwel kansloos. Dat ondervond in 1913 ook de Groningse dorpsonderwijzer Geert Beishuizen, al tientallen jaren in het vak, die zich niet liet

koeioneren door een piepjong ambitieus nieuw schoolhoofd. Die kleine tiran trok aan de bel, tot groot genoegen van het rechtse gemeentebestuur, de wettelijke werkgever. Want Beishuizen trad in zijn vrije tijd voor de plattelandsbevolking ook op als een soort onbezoldigd regionaal ombudsman, tegenover de gemeente. Ondanks protest van de onderwijzersbond werden deze ontslagen onherroepelijk, maar alle drie vonden gelukkig een nieuw bestaan. Edelman &  Barendregt begonnen een succesvolle schoolboekhandel en gaven Theo Thijssen rebelse blad De Nieuwe School uit; Beishuizen kreeg kort voor zijn pensioen nog een onderwijsbaan in het rode Zaandam.

 
25 september 2022

Wandelen met het Theo Thijssen Museum in oktober

in Nieuws
We hebben besloten om nog twee wandelingen door de Jordaan toe te voegen. 
 
Alle wandelingen starten om 13:00 en duren ongeveer anderhalf uur.
 
Zondag 2 oktober
'De Rode Jordaan'
gids: Dennis Bos
 
Zondag 9 oktober
'De Jordaan van Theo Thijssen' 
gids: Rob de Klerk
 
Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Pagina 1 van 3

CITAAT VAN DE MAAND

"Jarenlang heb ik het stilgehouden, de jongen uit het oliewinkeltje. () Zijn moeder was een ongetrouwde juffrouw, maar hij had een erg aardige oom, die dikwijlss avonds in het kamertje achterhet oliewinkeltje kwam zitten. En dan dronken ze een glaasje pons of zo, en hij, Ferdinand, kreeg ook een glaasje, met een beetje veel water er bij.  ()
Na een ruzieavond is de oom weggebleven, en toen kwam er een nette kommensaal, die aanspreker was. Het was in de influenzatijd* en de aanspreker verdiende grof geld.

 (De jongen uit het oliewinkeltjes, in: De Nieuwe School juli 1910, herdrukt de bundel Egeltje, 1929.) 

*Thijssen bedoelt waarschijnlijk de griepepidemie in de winter van 1889-1890.

Navigeer

Locatie

  • Eerste Leliedwarsstraat 16
  • 1015 TA Amsterdam
  • 020-4207119
  • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie