U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws

Nieuws

16 januari 2019

Bloemenhulde aan onsterfelijke Theo Thijssen

in Nieuws

Bij zijn standbeeld op de Amsterdamse Lindengracht bracht een groep fans op zondag 23 december een bloemenhulde aan schrijver en scboolmeester Theo Thijssen (1879-1943), ter gelegenheid van diens 75ste sterfdag. Dr. Bernard Kruithof, voorzitter van de Stichting Theo Thijssen, wees op de onsterfelijkheid van Thijssens werk en las een fragment voor uit zijn meesterwerk Kees de jongen. Na afloop van de kleine ceremonie hieven de aanwezigen het glas op Thijssen in het naburige Theo Thijssen Museum, in zijn geboortehuis Eerste Leliedwarsstraat 16. Op de foto: Bernard Kruithof leest voor. In het midden Rik Thijssen, kleindochter van de schrijver.

20 oktober 2018

Museumwandeling Jordaan

in Nieuws

Een wandeling langs de kleine musea in de jordaan

Op zondag 20 januari is er weer een Museumwandeling Jordaan. Drie kleine musea in de Jordaan, het Geelvink Pianola museum, het Theo Thijssen museum en het Multatuli huis bieden u een arrangement voor een onvergetelijk cultureel  uitje. Onder leiding van een gids wandelt u van het ene museum naar het andere dwars door de prachtige Jordaan.  Op de koop toe krijgt u koffie of thee met iets lekkers en een demonstratie van de befaamde zwembadpas!

De wandeling begint in het Geelvinck Pianola Museum aan de Westerstraat 106.

In dit museum reist u 100 jaar terug in de tijd. U krijgt informatie over de geschiedenis en de werking van de pianola’s en reproductiepiano’s die vanzelf kunnen spelen. Misschien krijgt u de gelegenheid om zelf een rol te trappen. Zo wordt u in een klap concertpianist! Het muziekarchief bestaat uit meer dan 30.000 muziekrollen met allerlei genres. Ook beroemde componisten en pianisten hebben rollen ingespeeld, zoals Debussy en Grieg. In het Geelvinck Pianola museum speelt muziek de hoofdrol, letterlijk!

Vervolgens wandelt u  naar het Theo Thijssen museum, Eerste Leliedwarsstraat 16.  Dit museum is gewijd aan de Amsterdamse schrijver Theo Thijssen (1879-1943), vooral bekend als auteur van de roman Kees de jongen, maar hij was ook vakbondsman en onderwijzer en politicus. Daarom is het museum ook interessant voor iedereen die belangstelling heeft in sociale geschiedenis en de geschiedenis van Amsterdam.  En voor wie deelneemt aan de wandeling is er een demonstratie van de zwembadpas, het loopje waar Kees de jongen onsterfelijk beroemd mee is geworden!

Eduard Douwes Dekker, bekend geworden onder zijn schrijversnaam Multatuli werd geboren op 2 maart 1820 in een klein huisje aan de Korsjespoortsteeg 20. Onder het genot van Max Havelaarkoffie en thee met koek hoort u hoe hij met zijn roman Max Havelaar in een klap wereldberoemd werd. Zijn geest waart nog rond in het Multatuli Huis! Hier hoort u zijn pendule tikken. U vindt er zijn bureau met zijn handschrift, zijn persoonlijke bibliotheek in een fraaie vitrinekast, zijn globe, zijn reiskoffertje en de rode chaise longue, de beroemde sofa waarop hij stierf.

Voor een bezoek aan alle drie musea, inclusief wandeling door de Jordaan met gids, en een kopje koffie of thee met koek, rekenen we Euro 20 per persoon. Maximaal 15 deelnemers. 

Aanmeldingen voor deze wandeling met vermelding van uw telefoonnummer bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ovv wandeling langs drie kleine musea (met datum)

De wandeling is tevens de boeken als GROEPS- of BEDRIJFSUITJE. Kosten bij deze boeking bedragen Euro 25 per persoon. Deze wandeling is “op maat” kan geheel aan uw wensen  worden aangepast. Inlichtingen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

17 september 2018

Symposium 'De gelukkige klas'

in Nieuws

Op 15 december j.l. is door door de Stichting Theo Thijssen in het Calvijn College in Amsterdam een symposium gehouden onder de titel "De gelukkige klas. Belangrijke die aan de orde kwamen: gelijke kansen in het onderwijs, de zelfstandigheid (en het prestige) van de leerkrachten en de voors en tegens van klassikaal onderwijs. Onderwerpen waarover Thijssen zich opwond en die nog steeds de tongen losmaken. Inleidingen waren er van prof.dr Piet de Rooy, onderwijswetenschapper dr. Louise Elffers, René Kneyber, Heleen Terwijn, schrijver Meester Bart (Ongering). Ook Theo Thijssen zelf kwam aan het woord, gereïncarneerd in de acteur Marcel Maas.

Van dit symposium zal in brochurevorm een verslag verschijnen. Op bijgaand filmfragment kunt u Theo Thijssen zelf bewonderen, klik hier.

01 augustus 2018

Vrijwilligers gezocht

in Nieuws

Het Theo Thijssen museum draait volledig op vrijwilligers die bij toerbeurt optreden als gastvrouw of gastheer tijdens de openingsmiddagen. Een paar oude getrouwen vertrokken, dus ons museum zoekt weer aardige mensen met interesse in de wereld van Theo Thijssen, die enkele keren per maand een middag als gastheer/-vrouw van ons museum willen optreden. Wilt u daar eens over praten? Mail onze directeur, Rob de Klerk, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

CITAAT VAN DE MAAND

Mijn mooiste herinnering uit de tijd van opa Thijssen is die van de oudejaarsavond van het jaar 1884. We‑‑vader, moeder, ik en m'n broertje en zusje--zijn daar toen `'t ouwe en nieuwe gaan houden'. 't Zusje sliep al gauw en Henk werd ook al spoedig ergens in een bed gestopt, toen hij `omviel van de slaap'. Maar ik mocht langer opblijven en in plaats van slaperig werd ik hoe langer hoe wakker­der. Het gezelschap dronk warme pons en zong van `laat ons drinken, laat ons klinken, laat ons samen vrolijk zijn' en later op de avond op aandringen van opa, het `Wien Neerlandsch Bloed' en speelde loterij met de kaarten. Ik was de held van de avond; telkens vroeg me een oom of tante: `Is het nog geen twaalf uur?' En dan keek ik op de klok en deelde nauwgezet mee: `Nee, nog lang niet, 't is pas tien minuten voor half elf,' of zoiets. De ver­bazing was algemeen, elke keer als ik, vijfjarige, zo knap bleek en mijn moeder vertelde dat ik mezelf dat klokkijken had geleerd en dat ik nooit slaap had: `Je zal zien, om twaalf uur is-ie nog net zo helder als midden op de dag, ja, 't is ons waakzame haantje, zeg ik altijd.'

(Theo Thijssen, In de ochtend van het leven.)

 

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie