Print deze pagina
dinsdag, 27 november 2018 13:40

Jongensdagen. Alledaags kinderleven in de Jordaan * september 2019 - september 2020

Theo Thijssens boeken vaak over kinderen gaan, schreef hij slechts één roman speciaal vóór kinderen. Het kinderboek Jongensdagen (1909) volgt vier alledaagse jongens uit de Jordaan. Ko, zijn broertje Henk en hun vriendjes Ay en Klaas gaan naar school, spelen op straat en helpen af en toe hun ouders. Niet spannend, wel meeslepend. Veel van deze verhalen zijn gebaseerd op Thijsens eigen jeugd. Het boek geeft daarmee een uniek kijkje in het alledaagse kinderleven in de Jordaan van de jaren 1890. Jan Sluijters, die later een beroemd kunstschilder zou worden, verzorgde de illustraties.

Thijssen schreef Jongensdagen als reactie op een boze brief van kinderboekenschrijver J.G. Kramer. Eerder had Thijssen had diens historische kinderroman Tot ridder geslagen volledig afgebrand. Vervolgens daagde Kramer de onderwijzer in een ingezonden brief om – als hij het dan zo goed wist – zèlf maar eens een kinderboek te schrijven. En dat deed Thijssen. Hij zette een verhaal dat hij al improviserend had verteld aan zijn klas, op papier. Uitgever Van Dishoeck kreeg er lucht van en stelde voor om het te publiceren: dat gebeurde in 1909. 

De tentoonstelling werd zondag 15 september 2019 geopend door de populaire kinderboekenschrijver en oud-onderwijzer Jacques Vriens.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling bracht het Theo Thijssen Museum (in beperkte oplage) een herdruk van Jongensdagen uit. Die is in het museum te koop.