U bevindt zich hier: Home Het Museum Nieuws 14 januari 15:00 lezing Jacques Klöters

14 januari 15:00 lezing Jacques Klöters

donderdag, 11 januari 2024 10:52

Jacques Klöters geeft zondag 14 januari 15:00 een lezing over de musical die er bijna kwam. Klöters kent Kees de Jongen sinds zijn kinderjaren. Zijn vader wàs Kees de jongen, vindt hij. Willem Wilmink was zijn docent toen hij Nederlands studeerde en Wilmink ging liedjes schrijven voor cabaret Don Quishocking waar Klöters deel van uit maakte. Ze raakten bevriend en vatten het plan op, samen een musical te schrijven op basis van hun geliefde boek. Welke uitgangspunten hadden ze? Hoe verliep het werkproces? Wilde Harry Bannink ook meedoen? Waarom is die musical er nooit gekomen? Zat de componist Louis Andriessen ze dwars? Hield de familie de musical tegen? Zijn er toch gedeeltes gereed die ten gehore gebracht kunnen worden? Ja, op deze nu al historische middag zal Jacques Klöters de wereldpremière geven van een aantal ongepubliceerde tekstfragmenten van de imaginaire musical Kees de Jonge.

 

Toegangsprijs €7,50, vrienden gratis. Plaats reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

 

CITAAT VAN DE MAAND

"Jarenlang heb ik het stilgehouden, de jongen uit het oliewinkeltje. () Zijn moeder was een ongetrouwde juffrouw, maar hij had een erg aardige oom, die dikwijlss avonds in het kamertje achterhet oliewinkeltje kwam zitten. En dan dronken ze een glaasje pons of zo, en hij, Ferdinand, kreeg ook een glaasje, met een beetje veel water er bij.  ()
Na een ruzieavond is de oom weggebleven, en toen kwam er een nette kommensaal, die aanspreker was. Het was in de influenzatijd* en de aanspreker verdiende grof geld.

 (De jongen uit het oliewinkeltjes, in: De Nieuwe School juli 1910, herdrukt de bundel Egeltje, 1929.) 

*Thijssen bedoelt waarschijnlijk de griepepidemie in de winter van 1889-1890.

Navigeer

Locatie

    • Eerste Leliedwarsstraat 16
    • 1015 TA Amsterdam
    • 020-4207119
    • Donderdag t/m zondag van 12.00 - 17.00

 

 

Familie Familie