Print deze pagina

Wandelingenaanbod Theo Thijssen Museum Speciaal

in Nieuws
maandag, 08 april 2019 14:28

De wandelingen vanuit het Theo Thijssen Museum worden structureel alleen in de zomermaanden aangeboden. Ook buiten de zomerperiode worden deze wandelingen op verzoek aangeboden bij een minimale groepsgrootte van 8 personen. Ook als bedrijfsuitje zijn deze wandelingen in te huren.

De wandelingen starten bij het museum (tenzij anders aangegeven) en beginnen om 13.00 uur. De wandelingen duren ongeveer 2 uur. Deelname is € 8,- p.p., incl. toegang tot het museum. Voor Vrienden van Theo Thijssen (donateurs) gratis. Reserveren noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 020 - 420 71 19.

Hieronder het overzicht van gegidste wandelingen door medewerkers van het Theo Thijssen Museum.

De Jordaan van Theo Thijssen.

Deze wandeling voert u door de buurt langs een reeks van plekken die een rol speelden in Theo Thijssens jeugd – en die van zijn romanfiguren als Kees Bakels en Joop van Santen.  We zien onder meer zijn woningen, zijn scholen, de huizen van zijn vriendjes en buurtwinkels. En we ontdekken waar Kees Bakels en zijn vriendjes voor het eerst de legendarische zwembadpas oefenden

De rode Jordaan alias: Palingoproertoer.

In geen andere Amsterdamse buurt woonden eind 19de eeuw zo veel socialisten als in de Jordaan, al waren ze ook hier een gideonsbende – met intensieve onderlinge banden. De buurt speelt dan ook een hoofdrol in het proefschrift uit 2001 van Dennis Bos, onze gids van vandaag: Waarachtige volksvrienden. De vroege socialistische beweging in Amsterdam 1848-1894. Ook vader Thijssen was ‘rood’, net als een aantal naburige winkeliers. Een van de meest dramatische momenten uit die jaren was het Palingoproer van juli 1886.

De Jordaan in de literatuur

Deze stevig geromantiseerde volksbuurt  figureert in het werk van heel wat romans- en liedschrijvers. Behalve Thijssen ook Multatuli,  Jac. van Looy, Jan Ligthart,  Israël Querido,   Louis Davids, A.M. de Jong, Lucebert,  Theun de Vries, Henvo, Simon Vinkenoog,  Eli Asser, Jan Kal, A.F.Th. van der Heijden en Nicolaas Matsier. . 

Startpunt is het standbeeld van Theo Thijssen, hoek Lindengracht/ Brouwersgracht.

Het speelterrein van Jongensdagen

Deze wandeling verkent het decor van Jongensdagen. En passant bespreken we verschillende aspecten van het kinderleven in de Jordaan,  een dikke eeuw geleden. En zoeken de plek van het zwembad, waaraan ook de legendarische ‘zwembadpas’ uit Thijssens Kees de jongen z’n naam aan ontleent.

Krotten en sloppen

De titel van deze geruchtmakende brochure van socialist Louis Hermans uit 1901 past ook goed voor deze met als thema: woonellende in de Jordaan rond 1900. Met speciale aandacht voor de talloze ‘gangen’ in deze buurt: sleuven tussen de huizen die toegang gaven tot verborgen krotten. Verreweg de meeste verdwenen, maar wie goed kijkt vindt er nog een aantal.

Het Theo Thijssen Museum biedt ook wandelingen aan in samenwerking met het Pianolamuseum en het Multatulimuseum. Onder leiding van een gids wandelt u van het ene museum naar het andere dwars door de prachtige Jordaan.  Op de koop toe krijgt u koffie of thee met iets lekkers en een demonstratie van de befaamde zwembadpas! Voor een bezoek aan alle drie musea, incusief wandeling door de Jordaan olv Eric Roodnat van het Multatuli Huis en een kopje koffie of thee met koek, rekenen we Euro 20 per persoon. Laat u verrassen in het Geelvinck Pianola Museum en maak kennis met Multatuli en Theo Thijssen!